Visste du detta om Ottsjö?

  • Jakten och fisken har sedan urminnes tider varit huvudnäringen i området kring Ottsjön.
  • När hotet om att vattenreglera Ottsjön kom från vattenfallsbyggarna slöt Ottsjöborna upp till kamp. Genom idog envishet och genom kraften att orka driva ärendet genom flera juridiska instanser genomfördes ett enormt arbete för att rädda Ottsjön. Efter hela 7 år av dragkamp stod det klart att Ottsjön fredades från vattenregleringen och än idag kan vi njuta av resultatet av detta arbete.
  • Från Ottsjö hittar du Ridvadet, Sveriges enda led över en sjö. Ridvadet är en gammal kurirväg som användes av Karolinerna 1675-1718 när de red mellan Ede skans i Värmland och Duved skans i Jämtland.
  • Jakten som alltid varit en viktig del i Ottsjö och inbringade redan på tidigt 1900-tal tillskott i Ottsjöbornas kassa då det kunde sälja ripor för hela 5 kronor styck till hotellen i Åre.
  • Omkring år 1900 fick Ottsjö en egen skola. Alla i byn hjälptes åt att bygga den. Varje söndag hölls i skolan sedan en gudstjänst kallad ”Böna” och hit kom hela bygden för att delta, gammal som ung.

 

Ottsjö Wärdshus
Wärdshusvägen 8
830 10 Undersåker

[email protected]

Tel: +46 703349697

På Ottsjö Wärdshus sitter vi sällan still. Med fördel så kontaktar du oss via mailen eller sms så lovar vi att kontakta dig så snart vi är vid datorn.

Copyrights Ottsjö Wärdshus
Copyright foto Joanna Berglind Håkansson / Therese Nordfeldt